Zon en vitamine D
sep, 15 By 0 Comment
Vitamine D tekort in de herfst en winter?

De dagen worden korter, het weer verandert en veel mensen komen minder buiten. In de zomer is het langer licht, brengen we meer tijd buiten door en worden we
hierdoor veel meer blootgesteld aan zonlicht en maken we voldoende vitamine D aan. Nu de herfst eraan komt en we meer tijd binnen doorbrengen ligt een tekort aan vitamine D op de loer.

Wat is vitamine D?

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij bot vorming en heeft een grote invloed bij de absorptie van calcium en fosfaat. Zonlicht (UV straling) is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D is belangrijk voor stevige botten en gezonde tanden. Ook speelt vitamine D een rol in het immuunsysteem en bij de werking van de spieren.

Bronnen van vitamine D

De belangrijkste bron van vitamine D is de zon. Dat is bijzonder, omdat we de andere vitamines uit het eten halen. Ons lichaam kan echter zelf vitamine D aanmaken. Dat gebeurt zodra er ultraviolette (UV) B-stralen uit zonlicht op de huid vallen.

Om voldoende vitamine D aan te maken, is het advies om elke dag een kwartier tot een halfuur in de zon te zijn. Het perfecte tijdstip is tussen 11.00 en 15.00 uur omdat de zon dan de meeste kracht heeft. Hoogzomer ligt dat overigens anders vanwege de kans op verbranding.

Slechts eenderde van de vitamine D die we nodig hebben halen we uit voeding. Vitamine D zit vooral in vette vis. Zo zit er in 100 gram zalm ongeveer 10 microgram vitamine D.
Ook bevat witvis, vlees, paddenstoelen, boter en margarine een beperktere hoeveelheid vitamine D.

Kinderen

Vitamine D is belangrijk voor de groei en onderhoud van het skelet. Voor jonge kinderen speelt vitamine D een belangrijke rol bij de groei van het skelet. Geadviseerd wordt dat kinderen tot 4 jaar dagelijks 10 milligram vitamine D binnen zou moeten krijgen. Uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum is gebleken één op de drie kinderen te weinig vitamine D binnenkrijgt.

Volwassenen

Ook steeds meer volwassenen kampen met een vitaminetekort. Ze komen te weinig buiten in de wintermaanden en merken dat ze zich steeds lustelozer en vermoeider voelen. Vaak worden de klachten genegeerd en hebben mensen de indruk dat het nou eenmaal bij het seizoen hoort. Als de klachten blijven aanhouden of zelfs verergeren is het goed om naar de huisarts te gaan. Door middel van een bloedtest kan snel worden vastgesteld of er sprake is van een tekort.

AUTHOR

janneke

All stories by: janneke